Μαρία Τσίγκου

 

Η Μαρία Τσίγκου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας –κατεύθυνσης Γλωσσολογίας- της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (1988) και αριστούχος διδάκτωρ των Επιστημών της Γλώσσας - Γενικής Γλωσσολογίας και Φωνητικής, του Πανεπιστημίου Paris 5 - René Descartes του Παρισιού (2000).

 

Έχει διδάξει Γλωσσολογία σε προπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο René Descartes, Γαλλική ως ξένη γλώσσα σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Γλωσσολογία και Μετάφραση καθώς και Γαλλικά σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Έχει επίσης εργαστεί στο Γραφείο της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Παιδείας με αντικείμενο την ανάλυση πολιτικών κειμένων της ΕΕ για τις γλώσσες και την επεξεργασία προτάσεων γλωσσικής πολιτικής σε εθνικό επίπεδο (2003-2006). Έχει διατελέσει εκπρόσωπος της χώρας μας στην Επιτροπή για την Πολυγλωσσία στην ΕΕ εστιάζοντας κυρίως στις καλές πρακτικές διδασκαλίας των ξένων γλωσσών (2004-2006).

 

Έχει δημοσιεύσει ικανό αριθμό άρθρων σε ελληνικές και γαλλικές επιστημονικές επιθεωρήσεις και περιοδικά, ενώ τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα στρέφονται κυρίως στα πεδία: Γλωσσολογία και Μετάφραση, Γαλλική ως Ξένη Γλώσσα, Χιούμορ και Μετάφραση, Κειμενογλωσσολογία, Ανάλυση Λόγου, Οπτικοακουστική Μετάφραση, Γλώσσες σε επαφή, Γλώσσες υπό εξαφάνιση, Γλωσσικές πολιτικές και Πολυγλωσσία στην ΕΕ κ.ά.

 

Έχει συντάξει μονογραφία με τίτλο Γλωσσολογία και Μετάφραση – Προσεγγίζοντας τη Μεταφραστική μονάδα.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φιλοσοφική Σχολή
Νέα Πτέρυγα
Γραφείο 1α
54124
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310-99.75.28
e-mail: eloupaki@frl.auth.gr