Γιώργος Φλώρος

Ο Γιώργος Φλώρος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Μεταφραστικών Σπουδών στο Τμήμα Αγγλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ανήκει στον Τομέα Μεταφραστικών Σπουδών του Τμήματος και διδάσκει υποχρεωτικά μαθήματα μεταφραστικής πρακτικής και μεθοδολογίας, καθώς και προχωρημένου επιπέδου επιλεγόμενα μαθήματα σε διάφορα υποπεδία των μεταφραστικών σπουδών, όπως κειμενογλωσσολογία, οπτικοακουστική μετάφραση, μετάφραση στο πλαίσιο του διεθνούς μάρκετινγκ, μεταφραστική ηθική, δευτερογενή δημιουργία όρων στα Ελληνικά, και θεωρία της διερμηνείας. Εκτός από τα παραπάνω, στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσονται επίσης θέματα όπως η ιστορία της μετάφρασης στον ελληνόφωνο χώρο, η διδακτική της μετάφρασης και της διερμηνείας, καθώς και η χρήση της μετάφρασης σε άλλα επαγγελματικά περιβάλλοντα, όπως π.χ. της εκπαίδευσης. Από το 2004 έως το 2007 υπήρξε ακαδημαϊκός συντονιστής του πρώτου προγράμματος Μάστερ στην εκπαίδευση διερμηνέων στην Κύπρο.

Έχει σπουδάσει στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έλαβε πτυχίο Γερμανικής Φιλολογίας με ειδίκευση στη μετάφραση (1995), και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Saarland στη Γερμανία, στο τότε Τμήμα Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Μετάφρασης και Διερμηνείας, από όπου έλαβε διδακτορικό τίτλο στις Μεταφραστικές Σπουδές (2001). Από το 1998 έως το 2000 διατέλεσε υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Εργάστηκε ως μεταφραστής και διερμηνέας για τα γλωσσικά ζεύγη Γερμανικά-Ελληνικά και Αγγλικά-Ελληνικά στο Saarbrücken και στην Αθήνα, και ως βοηθός διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο του Saarland, ενώ από το 2003 ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Μιλάει Γερμανικά, Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ έχει βασικές γνώσεις Ιταλικών, Ισπανικών και Τουρκικών. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας.

Έχει μέχρι στιγμής δημοσιεύσει 5 βιβλία ως συγγραφέας, συν-συγγραφέας ή επιμελητής, και περίπου 37 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους με σύστημα κρίσης, διάφορα άλλα άρθρα σε πρακτικά συνεδρίων, καθώς και μεταφράσεις. Έχει κάνει πάνω από 58 ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και προγράμματα σπουδών στο εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει, είτε ως συντονιστής είτε ως ερευνητής, σε 7 ερευνητικά προγράμματα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή από εθνικές πηγές στην Κύπρο. Μπορείτε να βρείτε το πλήρες βιογραφικό σημείωμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://ucy.ac.cy/dir/documents/dir/gfloros/GEORGIOS_FLOROS.pdf

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φιλοσοφική Σχολή
Νέα Πτέρυγα
Γραφείο 1α
54124
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310-99.75.28
e-mail: eloupaki@frl.auth.gr