Παναγιώτης Γ. Κριμπάς

 

Ο Παναγιώτης Γ. Κριμπάς (Panagiotis G. Krimpas) είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο «Ορολογία, Μετάφραση και Νομικά Κείμενα», στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (Σχολή Κλασικών Ανθρωπιστικών Επιστημών) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (https://bscc.duth.gr/author/pkrimpas/). Επίσης, έχει δώσει διαλέξεις μεταπτυχιακού και προπτυχιακού επιπέδου ως προσκεκλημένος ομιλητής σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, του Ουζμπεκιστάν. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες σε Ελλάδα, Ελβετία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΒ, ΗΠΑ και Ουζμπεκιστάν και έχει δημοσιεύσει στα Ελληνικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Ιταλικά, στα Εσθονικά, στα Ρώσικα και στα Ουκρανικά περισσότερες από 60 μελέτες (μονογραφίες, κεφάλαια, άρθρα, ανακοινώσεις, βλ. https://www.researchgate.net/profile/Panagiotis_Krimpas ). Έχει συμμετάσχει ως ερευνητικός εταίρος ή σύμβουλος σε χρηματοδοτούμενα διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και έχει αναλάβει την επίβλεψη, τη συνεπίβλεψη και την εξέταση πολλών διδακτορικών διατριβών σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Είναι απόφοιτος και διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra Βαρκελώνης (Ισπανία). Γνωρίζει πολλές σύγχρονες και αρχαίες ευρωπαϊκές γλώσσες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τις γλώσσες για ειδικούς σκοπούς, τη διαλεκτολογία, τη μετάφραση (νομική, τεχνική, επιστημονική και λογοτεχνική), την ιστορική γλωσσολογία, την ετυμολογία, τη βαλκανική και σλαβική γλωσσολογία, τη γεωγλωσσολογία κ.ά.

Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας (EME), ιδρυτικό μέλος και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Ελληνικού Δικτύου Ορολογίας (ΕΔΟ), συμβουλευτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών (ΠΕΜ), αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Δ.Σ. και αντιπρόεδρος του Γενικού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΓΕ.ΣΥ.) της Ελληνικής Εταιρείας Ορολογίας (ΕΛΕΤΟ), τακτικό μέλος της Societas Linguistica Europaea (SLE), του Réseau Panlatin de Terminologie (REALITER), της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας (ΕΣΕ), της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας (ΕΕΕ), του Ωδείου Αθηνών (ΩΑ) και άλλων σωματείων που δραστηριοποιούνται στους χώρους της γλωσσολογίας και του πολιτισμού. Έχει εμπειρία ως ειδικός σύμβουλος σε πολιτικούς θεσμούς (2013–2020), ως δικηγόρος (2001–2013) και ως μεταφραστής νομικών, τεχνικών και λοιπών επιστημονικών κειμένων (1998–2013). Στις λοιπές δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η μουσική (σύνθεση, τραγούδι, πιάνο, κιθάρα, μαντολίνο) και η δημιουργική γραφή (ποίηση, μικροδιήγημα). 

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φιλοσοφική Σχολή
Νέα Πτέρυγα
Γραφείο 1α
54124
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310-99.75.28
e-mail: eloupaki@frl.auth.gr