Η Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας (ΕΕΜ), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ) και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διοργανώνει, στο πλαίσιο και με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων, μία επιστημονική ημερίδα με τίτλο Αναζητώντας το νέο μέσα από τη μετάφραση: διαχρονικές και συγχρονικές προσεγγίσεις στον ελληνόφωνο χώρο, την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019, στην Αθήνα (ΙNNOVATHENS Ι, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, Μετρό Κεραμεικός).

Ο Τομέας Μετάφρασης του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. σας προσκαλούν στην 6η Συνάντηση Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων που θα πραγματοποιηθεί στις 25, 26 και 27 Μαΐου 2017, στο Κέντρο Διάδοσης Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ.

Έχοντας ήδη λειτουργήσει ως τόπος γόνιμων συγκλίσεων και αντιπαραθέσεων, η συνάντηση επιδιώκει να συγκεντρώσει και πάλι τους/τις ερευνητές/τριες που δραστηριοποιούνται στο επιστημονικό πεδίο της Μεταφρασεολογίας, με σκοπό την περαιτέρω προώθηση της έρευνας στον ελληνόφωνο χώρο, ο οποίος αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Στο επίκεντρο της Συνάντησης βρίσκονται όλες οι σύγχρονες εξελίξεις στον χώρο της μετάφρασης και της μεταφρασεολογίας και οι ανακοινώσεις, μεταξύ άλλων, πραγματεύονται τη λογοτεχνική και την ειδική μετάφραση, τη μετάφραση των πολυτροπικών κειμένων, τη διασημειωτική μετάφραση, τις μεταφραστικές τεχνολογίες, τη διδακτική της μετάφρασης.

Στην 6η Συνάντηση Ελληνόφωνων Μεταφρασεολόγων εγκαινιάζεται η πρακτική των κεντρικών ομιλητών, από ελληνόφωνα και ξενόγλωσσα πανεπιστήμια.

Προσκεκλημένοι ομιλητές για την 6η Συνάντηση είναι οι:

  • Γιώργος Φλώρος, Αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρο
  • Federico Zanettin, Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Perugia

Ιστοσελίδα: http://echo.frl.auth.gr/6th_trad_congress/index.php/el/

Πρόγραμμα συνάντησης

Πρόσκληση συνάντησης

 

 

Η 1η Ημερίδα Νέων Ερευνητών με θέμα «Μετάφραση και Μεταφρσεολογία στον ελληνόφωνο χώρο» συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας και το Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και έλαβε χώρα στην Κέρκυρα, στις 3 Δεκεμβρίου 2016. Σκοπός της ήταν να αποτελέσει βήμα εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ νέων επιστημόνων αλλά και να αναδείξει αξιόλογες Διδακτορικές Διατριβές και Μεταπτυχιακές Διπλωματικές Εργασίες που εκπονήθηκαν την τελευταία τριετία σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής. Οι εργασίες της Ημερίδας στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πλήθους ερευνητών και φοιτητών. Οι παρουσιάσεις των ερευνητών αφορούσαν κυρίως θέματα Μηχανικής Μετάφρασης, Οπτικοακουστικής Μετάφρασης, Λογοτεχνικής Μετάφρασης, Διερμηνείας, κατάρτισης Ηλεκτρονικών Σωμάτων Κειμένων και εκπαίδευσης και κατάρτισης μεταφραστών. Πλαισιώθηκαν δε από τις διαλέξεις τριών προσκεκλημένων ομιλητών, οι οποίοι ανέπτυξαν θέματα σχετικά με τη θεωρία και την πράξη της μετάφρασης. Με το κλείσιμο στης Ημερίδας διατυπώθηκε έντονο ενδιαφέρον για τη διοργάνωση της επόμενης Ημερίδας με το ίδιο θέμα από ακαδημαϊκούς του ελληνόφωνου χώρου.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ελληνική Εταιρεία Μεταφρασεολογίας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Φιλοσοφική Σχολή
Νέα Πτέρυγα
Γραφείο 1α
54124
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310-99.75.28
e-mail: eloupaki@frl.auth.gr